dilluns, 27 d’abril del 2009

JOSEP MORENO PALLÍ, EL MESTRE


Per iniciativa de l’Imma, l’alcaldessa, varem homenatjar al Sr. Moreno, EL MESTRE l’any que hagués complert els 100 anys.
Amb en David Moré, arxiver municipal, varem posar fil a l’agulla i varem coincidir que la persona indicada per documentar l’homenatge era la Marta Planellas Bassols, periodista tossenca que actualment està realitzant un treball recuperant la memòria històrica de la Guerra Civil a Tossa.
El Sr. Josep Moreno fou un mestre que es va avançar a la seva època, el sistema d’ensenyar del den Moreno era més el d’un mestre d’ara que dels d’avanç, organitzava excursions, obres de teatre, dibuixos de la natura fora de l’aula, organització de vetllades literàries i musicals; perquè el Sr. Moreno també formava part d’una nissaga de musics, ell mateix tocava el violoncel.
Ideològicament d’esquerres, quan va esclatar la guerra civil va marxar voluntari al front, per desprès marxar a l’exili i acabar instal•lant-se a Rússia a on es va casar, i va fer de mestre i de music. Tornà a Catalunya de manera clandestina els anys 1971 i 1974 per instal•lar-se definitivament el 1976 fins a la seva mort.




Al final del acte, la neta del Sr. Moreno, la Natasha feu donació del violoncel del mestre a l’Ajuntament.

Aquest any hem editat un opuscle amb la intenció de fer-ho cada any homenatjant una persona notable de la historia de Tossa, l’any vinent a lo millor serà el metge, el Dr. Ignasi Melé i Farré, a lo millor un mossèn, Msn. Josep Soler de Morell, o a lo millor un artista, Rafel Benet. Ja ho veurem, comencem a preparar-ho.