dimarts, 25 de novembre del 2008

GEORGE KARS

Kars i Chagall

GEORGE KARS
George Karpeles, que més endavant és faria anomenar George Kars, va néixer a Kralupy, poble proper a Praga l’any 1880. Benet comenta que a Kars no li agradava que el presentessin com a txecoslovac: “Us agradaria que us presentessin com a català -castellà?”. Des de petit va rebre classes d’art. Entre els anys 1900 i 1905, Kars va anar a Munich a on estudià pintura a la acadèmia i història de l’art a la Universitat. L’any 1908 es traslladà a Paris a on es retroba amb Paul Klee i Jules Pascin.En els inicis la pintura de Kars era impressionista, passant per l’expressionisme, el simbolisme, el fauvisme i el cubisme.


George Kars i la seva esposa Nora, arriben a Tossa l’any 1929 de la mà del crític d’art Rafel Benet i s’instal•len en una casa al carrer de Sant Telm. Kars s’integra totalment a l’ambient tossenc d’aquella època i assisteix a les tertúlies del bar d’en Marcus, del Café d’en Biel i de la pensió Steyer, on coincidia amb catalans i estrangers de Montmartre.
En la seva estada a Tossa George Kars pinta moltes imatges urbanes. De Tossa té obres repartides a diferents museus i col•leccions particulars. Juntament amb Rafel Benet, Pere Crèixams, Enric Casanovas i Alberto del Castillo funden el Museu d’Art Contemporani de Tossa amb les obres dels artistes que constituïen l’anomenada ”Babel de les Arts”. Al Museu Municipal actualment hi ha cinc quadres de George Kars dels que destaquen “La dona asseguda en vermell” o “L’anglaise” i el “Retrat de la Nora Kars”.




Al esclatar la Guerra Civil Espanyola, el 18 de Juliol de 1936, George Kars i la seva esposa Nora embarcaren en un dels vaixells que vingueren a recollir els estrangers que hi havia a Tossa per repatriar-los als seus països. El matrimoni Kars s’acolliren a la doble nacionalitat i marxaren al seu país de residència, França.
Degut al seu origen jueu fou acosat pel nazisme, busca refugi a Suïssa l’any 1942. El 6 de febrer de 1945, davant d’incertesa del moment, decideix suïcidar-se tirant-se del cinquè pis de l’hotel on estava.

Obres del Museu Municipal de Tossa.